5 nasvetov za pripravo ozimnice

5 razlogov, zakaj redno uživati zelenjavo

Kako jesti zdravo zelenjavo tudi pozimi? V časih, ko je zelenjava dostopna skozi vse leto v trgovinah si ljudje ne pripravljajo ozimnice tako pogosto. Toda tudi danes obstajajo prednosti shranjevanja pridelkov doma, saj je takšen način učinkovit in cenovno ugoden. Zelenjava, ki sicer ne uspeva skozi vse leto, je varno hranjena in vedno na voljo, medtem, ko je v trgovci cene v tem obdobju občutno zvišajo. V Solatnem baru cene seveda ostajajo enake skozi vse leto.

Ozimnica je dober in poceni način vzdrževanja več vrst zelenjave. Če zelenjavo shranimo pravilno, bo ostala sveža, ohranila bo večino njene hranilne vrednosti in obdržala pravi okus. Da bi to dosegli moramo izbrati primerne pridelke, vzdrževati primerno vlažnost in temperaturo.

1. Shranjujte zrelo in zdravo zelenjavo
Shranjujte le zrelo zelenjavo, dobre kvalitete. Izbirajte le pridelke, ki so zdravi, brez vidnih sledi bolezni, saj se vam nasprotnem primeru lahko zgodi, da izgubite pridelke. Ne izbirajte zelenjave, ki je poškodovana s strani škodljivcev in shranjujte previdno, da je ne poškodujete. Med zlaganjem pridelkov puščajte dovolj prostora, da preprečite izgubo vode in širjenje možnih bolezni med pridelki.

2. Čas shranjevanja
Najpogostejši razlog za to, da se nam hrana prehitro pokvari je ponavadi dejstvo, da smo pridelke shranili pred začetkom hladnega obdobja. Najtežji del pri hrambi je ponavadi del, ko moramo pridelke primerno shraniti, še preden se zunanje temperature dovolj znižajo, da so prostori primerni za hrambo. Da zelenjavo obdržimo kar najbolj svežo dlje časa, jo je najbolje shraniti takoj potem, ko jo poberemo.

3. Ozimnica v notranjih prostorih

Temperatura shranjevanja je za večino pridelkov najbolj primerna nekje med 10 in 16 stopinjami celzija. Tako temperaturo težko vzdržujemo doma, če nimamo za to primernega prostora. Poskusite poiskati prostor v vašem domu, ki je že kar se da pripravljen. Ponavadi so to kletni prostori, ki jih je dobro izolirati in poskrbeti, da ostanejo hladni ter zmerno suhi. Tako lahko shranjujete zelje, solato in ostalo zelenjavo, ki bo ohranila okus in se ne bo navzela nezaželenega vonja.

4. Ozimnica v zunanjih prostorih
V krajih, kjer so mrzle zime, lahko zelenjavo, ki potrebuje hladne in vlažne razmere, shranimo v praktično vse oblike prostorov, ki so namenjeni zunanji hrambi, kot so zimski vrtovi, verande in podobno. Slaba stran zunanje hrambe pa je, da so naši pridelki lahko tarča glodalcev in ostalih škodljivcev. Poskrbeti moramo tudi za primerno drenažo, da voda odteka in se ne zadržuje v bližini.

5. Ozimnica v hladilniku
Eden najboljših načinov, kako shraniti manjše količine zelenjave je, da uporabimo star hladilnik ali pa, če si priskrbimo dodatnega. Za najboljše rezultate moramo za ta način hrambe zelenjavo očisiti, da na njej ne ostanejo ostanki zemlje in jo shraniti v vrečke, z luknjicami za zračenje. Za povprečno družino so primerna pakiranja med 2 in 4 kilogrami teže.


Nimate ozimnice? Naročite solato v Solatnem baru!