Deset razlogov, zakaj si privoščiti solato še danes

10 razlogov, da si privoscite solato se danes

Navada je železna srajca, pravijo. Ljudje delujemo po vzorcu navad in prepričanj, ki jih prevzamemo tekom naših življenj. Te navade pa lahko pozitivno ali negativno vplivajo na naše zdravje.

Zdrava prehrana žal (pre)pogosto ostane le neizpolnjen del naših novoletnih zaobljub. Čeprav se naš svet vedno hitreje vrti, se pri Solatnem baru zavedamo pomembnosti zdrave (pre)hrane. Radi bi približali ljudem pomen in kulturo uživanja solate in zelenjave na splošno. V tem duhu smo pripravili 10 razlogov, zakaj vključiti solato na vaš dnevni jedilnik še danes.

1. Solate vabijo že na prvi pogled
Hrano najprej poskusimo z očmi. Najraje bomo uživali hrano, ki že na pogled izgleda privlačno. Zelenjava je različnih oblik, velikosti, barv in že s pogledom na pisano hrustljavo solato, se veselimo prvega grižljaja.

2. Solate so okusne
Sveža zelenjava je okusna. Poleg tega, da je sočna in sladka, lahko z različnimi kombinacijami zelenjave in prelivov, pričaramo pravo paleto okusov. Dejstvo, da je takšen obrok zdrav, pa okus še dodatno izboljša.

3. Poigrajte se s kombinacijami
Pozabimo na stereotipe! Solata ni le zelena solata, kumare ali paradižnik. Obstaja ogromno sestavin za pripravo okusne solate. Lahko si pripravite drugačno solato vsak dan v letu! Ne samo, da obstaja toliko vrst zelenjave, ampak tudi ogromno različnih dodatkov, kot so konjsko meso, piščanec, tuna ali recimo jajca in morski sadeži, kar omogoča skoraj neskončne možnosti okusov in kombinacij!


Skorajda neskončne možnosti kombinacij okusov!

4. Hitra priprava
Osnovna priprava solate je izjemno enostavna in hitra. Potrebno jo je le očistiti, narezati in začiniti. Ni potrebnega nobenega kuhanja, pečenja, ipd… Čas priprave si lahko še dodatno skrajšate, če solato takoj po nakupu očistite in shranite v hladilnik za kasnejšo pripravo.

5. Solata za splošno zdravje
Pogosto uživanje (zelene) solate poviša stopnjo močnih antioksidantov (vitamin C in E, folna kislina, likopen, in alfa- in beta-karoten,) v krvi, še posebej, če vaša solata vključuje surovo zelenjavo. Antioksidanti so snovi, ki pomagajo varovati telo pred poškodbami, ki jih povzročajo molekule, imenovane prosti radikali. Že leta pa je znano tudi, da pogosto uživanje zelenjave preprečuje različne bolezni.

6. Zmanjšajte vnos kalorij
Težave s kalorijami? Solata je odgovor! Solate namreč vsebujejo malo kalorij in vam lahko pomaga izgubiti telesno težo, če ne pretiravamo s prelivi in ocvrtimi dodatki (npr. piščanec). Po drugi strani dodajanje t.i. dobrih maščob, ki jih najdemo, med drugim, v olivnem olju, oreščkih in avokadu, pomagajo telesu, pri absopciji likopena (iz paradižnikov), luteina (iz temno zelenih listov zelenjave), železa (iz špinače) in drugih.

7. Solata za vlaknine
Težko je verjeti, da je lahko nekaj, kar ne moremo niti prebaviti, tako dobro za nas! Dieta z veliko vsebnostjo vlaknin lahko pomaga znižati ravni holesterola in preprečuje zaprtje. Poleg tega, pa nam vlaknine dajejo občutek sitosti in posledično pojemo manj hrane, kot sicer, ter dodatno izgubimo na teži.

8. Solata za zdrave maščobe
Človeško telo potrebuje maščobe. Pomembno pa je razlikovati med nasičenimi in nenasičenimi maščobnimi kislinami. Uživanje nenasičenih maščobnih kislin dokazano znižuje raven holesterola, lahko pomaga zmanjšati dejavnike tveganja za bolezni srca in ožilja, lahko pomaga zmanjšati tveganje za sladkorno bolezen, izboljšajo absorpcijo vitamina…

9. Solata za moč
Ko je solata vaš glavni obrok, ne pozabite na beljakovine. Beljakovine zagotavljajo aminokisline, to so gradniki za kosti, mišice in hrustanec. Prav tako so bistvenega pomena za sintezo encimov in hormonov. Piščančje ali puranje prsi brez kože, nemastna tuna ali losos, so odlična izbira. Vegetarijanci lahko namesto tega uporabijo fižol, stročnice ali jajčne beljake.

10. Brez izgovorov
Ker se v Solatnem baru zavedamo pomena uravnotežene in zdrave prehrane smo za vas pripravili kar 16 različnih okusov. Po želji dodamo še druge sestavine in se prilagodimo še tako specifičnim okusom. Solato z veseljem dostavimo na vašo lokacijo in sedaj resnično ni več nobenega izgovora, da se ne bi odločili za zdrav in okusen obrok še danes.


V Solatnem baru lahko solato po vaših željah naročite prek spleta, mi pa vam jo pripravimo ter dostavimo – domov ali v službo; kamor si zaželite. Izgovorov, da si solate ne morete privoščiti še danes, tako ni več!