Kaj nam pove barva naše zelenjave?

Solatni bar - Kaj nam pove barva zelenjave

Hranila, ki jih najdemo v zelenjavi pripomorejo k naši rasti in nas ščitijo pred različnimi boleznimi. Barve zelenjave se razlikujejo in z njimi tudi kombinacije hranil.

Znano dejstvo je, da več barv kakor ima solata, ki jo uživamo, več hranil je prisotnih v naši skledi. Določena barva ponavadi vsebuje zanjo značilna hranila, s kombinacijo raznolike zelenjave pa dobimo pravo bombo vitaminov in mineralov, ter drugih hranil.

Zelenjava je prav tako odličen vir hranil, ki pomaga našemu prebavnemu sistemu pri prebavi, poleg tega pa vsebuje manj maščob, kar nam pomaga vzdrževati zdravo in postavno telo. Ljudje, pri katerih se zelenjava vsakodnevno znajde na njihovih krožnikih, imajo občutno manjše možnosti za bolezni srca in ožilja ali obolenja za rakom.

Katera hranila so torej značilna za katero barvo zelenjave?

Bela
Zelenjave bele barve so bogate z beta glukanom! Tega ne gre zamenjati z glutenom iz žit. Gre za vlaknino, ki telesu med drugim pomaga zniževati stopnjo holesterola. Najdemo ga na primer v česnu, ingverju, repi, cvetači.

Zelena
Zelena barva v zelenjavi nam pove, da takšna zelenjava vsebuje kar nekaj ključnih hranil. Med drugim veliko vlaknin, kalcij, vitamin C, beta karoten in več. Večina zelenjave z naših vrtov je ravno zelene barve, na primer zelena solata, kakor tudi druge recimo šparglji, artičoke, avokado.


Obarvajte svoj dan!

Vijolična
Jajčevec, zelje endivija, bučke. To je nekaj zelenjav, katerih vijolična barva nakazuje na prisotnost antioksidanta luteina, vitamina C, vlaknin in flavonoidov.

Rumena in oranžna
Barvi, ki sta bolj značilni za mediteransko sadje, pa vendarle ju najdemo tudi med zelenjavo. Predstavniki so koruza, bučke, korenje in sladki krompir lahko vsebujejo flavonoide, likopen, kalij, vitamin C in beta karoten.

Rdeča
Močen antioksidant likopen, vlaknine in vitamina A in C so značilni za zelenjavo, ki je obarvana rdeče. Ta hranilna so značilna za paradižnik, rdečo papriko, rdečo čebulo in ostalo zelenjavo, ki je obarvana rdečkasto.


Okusen obrok, poln barv in hranil hitro pri vas doma ali v službi. Naročite ga v Solatnem baru!