5 načinov kako svojega otroka navdušiti nad zelenjavo (in solato)

5 načinov kako svojega otroka navdušiti nad zelenjavo (in solato)

Nemalo otrok se le s težavo loti zelenjavnega obroka. Po nekaterih raziskavah naj bi kar 60% otrok zaužilo manj zelenjave od dnevno priporočenega vnosa. A to statistiko kot starši lahko spremenimo!

Zelenjava vsebuje malo kalorij, veliko vlaknin in je polna ključnih vitaminov in mineralov za zdravo rast in razvoj. Kako torej prepričati svojega otroka, da bi pojedel več zelenjave? Če mu preprosto poveste, da je zdrava, ga to verjetno ne bo prepričalo. Če bi ga skušali prisiliti, bi ga od tega le še bolj odvrnili.

Pripravili smo nekaj taktik kako prepričati svojega otroka, da bo naslednjič namesto po čipsu, posegel po zelenjavi!

1. Jejte skupaj
Če za prigrizek sežete po korenčku, namesto čokoladi, je bolj verjetno, da si ga bo zaželel tudi vaš malček. Ko otroci opazujejo, kaj počnejo njihovi starši, vedenje posnemajo in zbuja njihovo zanimanje.

2. Zelenjava naj bo vedno na mizi
Ko otroci pridejo iz šole, navadno ne pomislijo na to, da bi vzeli zdrav prigrizek iz hladilnika. Poskusite tako, da jih na mizi pričaka sveže narezana zelenjava. Na ta način bodo raje segli po hrustljavi papriki ali paradižniku in se navadili na okus sveže zelenjave.

3. Vključite svojega otroka v proces priprave hrane
Naj vaš otrok malce eksperimentira v kuhinji. Otroci radi sodelujejo pri pripravi hrane in takrat tudi raje jedo. Vzemite ga s seboj v trgovino in se skupaj odločita, kaj bosta pripravila za večerjo. Naj olupi zelenjavo, premeša sestavine ali pripravi mizo. Večerje se bo veselil kot še nikoli!


Naj vaš otrok dobi prave prehranske navade

4. Povejte zabavno zgodbo
Otroci obožujejo dobre zgodbe! Prvi način je, da obložite krožnik na kreativen način. Postavite češnjev paradižnik za oči, korenček lahko predstavlja nos in narezana paprika usta. Dobite simpatičen obraz smeška, ki bo otroka razvedril. Kateri je najljubši risani junak vašega otroka? Naj bo močan kot Popaj ali pa povejte zgodbico, kako je Supermanu brokoli pomagal, da je dobil super moč!

5. Nagrade delujejo!
Ustvarjanje pozitivne izkušnje in spominov je pomembno, ko otrok razvija svoj odnos do zelenjave. Če otrok uživa, ko zagrize v hurstljavo papriko, je precej verjetno, da bo užival tudi kasneje. Ko poje vso svojo zelenjavo, ga nagradite z malenkostjo, ki ga bo spominjala na to, da je uživanje zelenjave pozitivna izkušnja.