Paprika ponuja mavrico barv, vitaminov in antioksidantov

Paprika na vaš krožnik pričara mavrico barv, vitaminov in antioksidantov

Paprika je eden izmed najbolj razširjenih vrtnih pridelkov pri nas in po svetu. Rdeča, rumena, oranžna ali zelena vijolična so tipične barve, ki krasijo vsak vrt, posajen s to popularno kulturno rastlino, ki zraste med 50 in 80 cm visoko. Sajenje je priporočljivo spomladi, saj rastlina uspeva v toplem delu leta pri temperaturi do največ 30°C.

Paprika izvira iz Južne in Srednje Amerike. Semena rastline so prvič prispela v Evropo s Krištofom Kolumbom na prelomu 15. stoletja.

Bogata z vitamini in antioksidanti, predvsem vitaminom C in različnimi karotenoidi, paprika prinaša veliko koristi za naše zdravje, predvsem za zdravje oči in zmanjša tveganje za nastanek več kroničnih bolezni. Ker paprika sestoji iz približno 92% vode, je primerna tudi za dietno prehrano.

Zelena paprika
zelena paprika
Barva paprike odraža njeno zrelost in razliko v vsebnosti hranilnih snovi. V prvi stopnji zrelosti se obarva zeleno. Okus je zelene paprike je sladek, z malce grenkastim priokusom in je bogat z vitaminom C. Ena srednje velika zelena paprika vsebuje kar 95.7 mg tega pomembnega vitamina.


Zahrustajte z nami!

Rumena paprika
rumena paprika
Na sredini lestvice zrelosti pridobi paprika rumeno barvo in izgubi grenkobo, ki je značilna za zeleno papriko. Zaradi daljšega zorenja je rumena paprika bolj hranljiva in vsebuje višjo vrednost vitamina C.

Rdeča paprika
rdeča paprika
V zadnji fazi zrelosti se paprika obarva rdeče in ima najbolj sladek, skorajda sadni okus. Vsebuje kar do enajstkrat več beta karotena, desetkrat več vitamina A in enkrat več vitamina C kot zelena paprika.

Grška solata, Solata s piščancem, Testeninska solata …
Paprika, kot večina druge zelenjave, ohrani najvišjo prehransko vrednost, ko se porabi v surovi obliki. In vse paprike, vseh barv, so primerne za surovo uživanje. V Solatnem baru jo najdete v kar sedmih solatnih kombinacijah. Ljubitelji zelene paprike se lahko odločite za Grško solato, ljubitelji rumene za Solato s piščancem. Če imate radi bolj sladek okus rdeče paprike pa razvajajte svoje brbončice s Tunino solato. Izbira je ogromna!