Štiri skrivnosti solate

4 Skrivnosti Solate_Solatni Bar

Beseda “solata” povprečnemu Slovencu najverjetneje prikliče v spomin zbrano družino in skledo zelene solate, ki je postrežena kot priloga glavnim jedem. Danes pa solata lahko pomeni dosti več, kot le skleda očiščene in začinjene zelene solate.

Pod to besedo lahko razumemo začinjeno zeleno listnato solato, kot prilogo. Lahko je tudi mešanica raznovrstne zelenjave, ki daje tovrstnim solatam značilen okus in jo navadno povezujemo s poreklom, kot na primer Grška solata. Solate pa so vse bolj popularne tudi kot glavna jed, to je zelenjava pripravljena s koščki mesa, perutnine, testeninami… Znana modrost pravi: “več barv v skledi solate, pomeni boljšo hranilno vrednost”!

1. Etimološki izvor
Beseda solata izhaja iz latinske besede “salata”, kar bi lahko prevedli, kot “slano”. Povezava izhaja če iz antičnih časov, ko so stari Rimljani in Grki uživali zelenolistnato solato, začinjeno s soljeno polivko iz olja in kisa, čeprav izraz ni bil v uporabi v tistem času. Pojavi se šele v stari francoščini, kot “salade” in nato konec 14. stoletja v angleščini, kot “salad”.

V slovenščini beseda solata združuje zgoraj omenjena različna pojmovanja jedi iz zelenjave. Zanimivo je, da v angleško govorečih delih sveta ločijo izraz za zeleno listnato solato. Imenujejo jo “lettuce”. Izraz prav tako izhaja iz latinskega jezika in sicer besede “lattucca”, kar se nanaša na njeno mlečno sredico. Najverjetneje se je uveljavil s prihodom starih Rimljanov v Veliko Britanijo.

2. Kratka zgodovina
V starem Egiptu je bila solata sveta in je bila zaščitni znak boga plodnosti Mina in so ji pripisovali lastnosti močnega afrodiziaka. Iz tega časa izhajajo tudi prve slike solate. Prve so našli v egiptovskih grobnicah iz približno 4500 pr.n.š.

Solata je bila prvotno le del zelenja mediteranskih kotlin. Ljudje so jo takrat dojemali kot plevel in jo kot nevščnost odstranjevali iz svojih vrtov. Kasneje, ko so odkrili njeno prehransko vrednost pa so jo začeli množično gojiti. Kot prvi naj bi jo redno uživali Perzijci, pravi pomen v prehrani pa je pridobila s kulturama starega Rima in stare Grčije. V Ameriko so prve sadike prišle, kako drugače, kot s prihodom Krištofa Kolumba v “Novi Svet”. Vse od takrat je zelena solata popularna poljščina na tem območju.


Odkrijte skrivnosti solat iz Solatnega bara!

3. Prehranske vrednosti zelene solate
Se spomnite Popaja in njegove špinače? Bolj temni so listi solate, boljšo hranilno vednost naj bi imela. V splošnem, listi solate vsebujejo zelo malo kalorij. 100 gramov sveže zelene solate predstavlja le 15 gramov kalorij. Kljub nizki vrednosti kalorij, pa je solata odličen vir vitaminov, mineralov in vlaknin. Od sorte pa je odvisno razmerje prehranskih vrednosti.

Za primerjavo vzemimo sorti, ki sta med najbolj popularnimi – romana in ledenka. Solata sorte ledenka ima višjo vrednost vlaknin v primerjavi z nekaterimi ostalimi, toda zaradi visoke vsebnosti vode nekaj manj vitaminov in mineralov. Sorta romana ima nekaj boljše vsebnosti prehranskih sestavin. Ima še več vlaknin in manj sladkorja, ki je sicer glavni vir kalorij pri solati. Romana je odličen vir vitamina C in vitamina A. Vsebuje kar desetkrat več antioksidanta beta karoten, kot ledenka in skoraj toliko kot špinača.

Torej, če želite solato z resnično visokimi hranilnimi vrednostmi, pogledujte proti romani, ali ostalim temno listnatim solatam.

4. Solata kot glavna jed
Tako kot zeleno listnata solata, je ostala zelenjava pomemben vir človekove prehrane. Prav tako vsebuje nizke vrednosti kalorij in maščob, toda visoke vrednosti vitaminov in mineralov. Tako so bogat vir kalcija, magnezija, kalija, železa, vitamina C, vitamina K. Antioksidant beta karoten bistveno pripomore k premagovanju stresa in telesu pomaga vzdrževati imunski sistem. Najbolj priporočljivo je uživati sezonsko zelenjavo, ki je najbolj sveža in najbolj hranljiva.

Če si je bilo še nedolgo nazaj težko predstavljati solato kot glavno jed, to danes nikakor ni več tabu. Z različnimi kombinacijami zelenjave in sestavin lahko pripravimo odlične solate, ki ne samo da so zdrave, ampak prav tako pomagajo pri uravnavanju telesne teže in zadovoljijo pričakovanja še tako zahtevnega gurmana.

V Solatnem baru smo vam tako pripravili kar 16 okusov, katerim lahko, z ostalimi sestavinami, ki jih ponujamo, dodate nešteto kombinacij dodatkov. Poskusite, morda vam celo spremenijo življenje!

Mimogrede, če slučajno še ne veste, v Solatnem baru lahko solato po vaših željah naročite kar prek spleta, mi pa vam jo pripravimo ter dostavimo – domov ali v službo; kamor si zaželite. Izgovorov, da ni časa za pripravo solate, tako ni več!